Nyheter

Abir Al-Sahlani kommer till Karlstad 16 maj

PRESSMEDDELANDE 2019-03-06

EU-valet: Abir Al-Sahlani kommer till Karlstad 16 maj

Den 26 mars är det val till Europaparlamentet. Torsdag 16 maj kommer Centerpartiets andranamn i EU-valet, Abir Ah-Sahlani, till Karlstad för att berätta vad hon vill utveckla, förändra och förbättra med EU.

– Jag vill ha ett EU som är mer effektivt och tar hand om stora frågor som är svåra för enskilda länder att lösa själva. Inom EU behöver vi också arbeta mer med jämlikhet och delaktighet, så att vi helt enkelt bidrar till möjligheter för fler, säger Abir Al-Sahlani (C).

Målet med att ta sig in i Europaparlamentet är att skapa ett Europa där ingen lämnas efter genom att bygga en stark europeisk union som är relevant för medlemsländernas alla invånare. Abir har bred politisk erfarenhet från arbete i Sveriges riksdag som riksdagsledamot och med internationella projekt. Hon besöker Värmland och Karlstad den 16 maj på Centerkvinnorna i Värmlands inbjudan.

– Abir är en av våra toppkandidater och hon har ett starkt engagemang i frågor som är viktiga för oss med jämställdhet, jämlikhet och mångfald. Värmland har många spännande satsningar och personer som arbetar med att öka delaktigheten och några av dessa kommer Abir få träffa, men vi har också ordnat med öppet föredrag för intresserad allmänhet, säger Marie Persson (C), ordförande Centerkvinnorna i Värmland.

Kontakt: Marie Persson, marie.persson@centerpartiet.se

Nätverksträff 16 augusti

Är du kvinna och kandiderar till en förtroendepost för Centerpartiet i årets val Välkommen på Centerkvinnorna Värmlands nätverksträffar!

Vi bjuder in alla kvinnor i Centerpartiet (även den som inte är medlem i Centerkvinnorna) som står på lista till kommun/landsting/riksdag i Värmland att ta del av tre nätverksträffar inför valet. Vi kommer på träffarna att fördjupa oss i ämnen som härskartekniker och hur man slår ner dem, retorik, media och ta plats. Allt för att du som politiker ska stärkas i din roll och ha tillgång till ett starkt och nära nätverk.

Valspurten är i full gång och vi kommer denna träff att ges tid att mingla och att diskutera valet. Hur har du marknadsfört dig i valet och vilka erfarenheter har vi tillsammans? Hur hjälper vi varandra framåt?

Vi kommer också att lyssna till Linda Take. Linda är en stark kvinna med en bakgrund inom bland annat elitidrott, studier, ledarroller, och eget företagande. Hon har också arbetat inom starkt mansdominerade miljöer. Linda kommer att inspirera kring att gå sin egen väg, att nå ut med sitt budskap, och att våga fatta beslut.

Plats: Vuxenskolan i Karlstad, Stapelgatan 2
Tid: Kl 17.30-20.00

Kostnad (dryck och mat ingår):
100 kr för medlem i Centerkvinnorna
150 kr för övriga

Anmäl dig via epost till ckvarmland@centerpartiet.se

Välkommen!

Centerkvinnor flyttar fram positionerna

På 1930-talet sedan cyklade Gärda Svensson runt bland Hallands landsbygdskvinnor och värvade medlemmar till Svenska Landsbygdens Kvinnoförbund (SLKF). 85 år senare var centerkvinnor från hela Sverige tillbaka i Halland för att besluta om ett gediget jämställdhetspolitiskt program och välja ny förbundsstyrelse.

Gärda Svensson var en driftig person. Med iver cyklade hon Hallands landsbygd runt och värvade på några månader 2000 medlemmar till det kvinnoförbund som samma år, 1932, beslutades skulle införas i bondeförbundet på riksnivå.

34847746_809893755871798_3563917446509232128_o
Från Värmland deltog fem centerkvinnor på stämman: Marianne Jonasson och Anita Hall, Centerkvinnorna i Karlstad, Marie Persson, Centerkvinnorna i Värmland, Anne Hellstedt Petersson och Kajsa Lander, Nyeds Centerkvinnor.

1933 hade SLKF sin första förbundsstyrelse och på stämman 8–10 juni i år fick Sofia Jarl fortsatt förtroende att leda Centerkvinnorna då hon omvaldes till ordförande på ytterligare två år. Julia Färjhage och Helena Vilhelmsson fick också de fortsatt förtroende som vice ordföranden på två år.

I det jämställdhetspolitiska program som stämman antog finns flera viktiga markörer som gör livet bättre för kvinnor och män. Centerkvinnorna pratar om tre viktiga friheter: ekonomisk, sexuell och strukturell.

– Många anställda inom vård och omsorg har jour och borde få betalt för alla schemalagda timmar. Att det inte redan är så är galet och något vi vill rätta till, säger Marie Persson, ordförande för Centerkvinnorna i Värmland.

Förutom att lön ska ges för alla schemalagda timmar vill Centerkvinnorna att föräldrar som låter bli att skydda en flicka från könsstympning ska kunna straffas, att Skolinspektionen ska kartlägga sexuella trakasserier och övergrepp i skolan, att uppmuntra till etablering av mobila spädbarnsteam för att öka stödet till nyblivna föräldrar och att ingen kvinna ska lämna BB inom 24 timmar efter förlossningen.

– Vi måste känna trygghet när vi föder barn. Jag själv kände mig helt förvirrad och tömd på energi efter att ha fött barn, och jag hade turen att få stanna kvar på BB i mer än 24 timmar och ha min sambo med mig i samma rum. Det borde gälla alla. Speciellt nyblivna föräldrar som inte har barn sedan tidigare.

Text och foto: Marie Persson
Publicerad i Värmlandsbygden 2018-06-15

 

 

Nätverksträff 14 juni

Den 14 juni bjuder Centerkvinnorna i Värmland in till nätverksträff för medlemmar i Centerkvinnorna i Värmland och för kvinnor (även den som inte är medlem i Centerkvinnorna) för kvinnor som står på lista till kommun/landsting/riksdag.

När: 14 juni
Tid: kl 17.30 – 20.00 (föreläsning kl 18.00 – ca 18.45)
Plats: Clarion Hotel Plaza, Västra torggatan 2, Karlstad

Anmäl dig via mail till ckvarmland@centerpartiet.se senast den 12 juni.

Syftet med träffarna är att stärka gemenskapen och kunskapen hos våra politiker som är kvinnor. På träffarna diskuterar vi retorik, härskarteknik, debatteknik och andra ämnen som stärker oss och vår kunskap.

Den 14 juni gästas vi av Melinda From, grundare och VD White box, som kommer prata om jämställdhet som en förutsättning för tillväxt och innovation och hur hon tog sig av projektet Genius in ICT och dela med sig av lärdomar.

Efter föreläsningen minglar vi, samtalar kring det vi hört och delar med oss av våra tankar. Hur kan vi i våra politiska uppdrag främja en jämställd tillväxt?

Mer om Melinda
White Box grundare och VD Melinda From är innovation- och designingenjör och riktigt vass på komplexa utvecklingsprocesser och tjänstedesign. Hon har lång och värdefull erfarenhet från många års arbete med entreprenörskap, affärsmodellering och senior projektledning på strategiskt och operativ nivå i både offentlig och privat sektor.

Välkommen med din anmälan!

En dag om jämställdhet, metoo och hedersrelaterat våld och förtryck

Allianspartierna bjuder in till en dag om

Jämställdhet, metoo och hedersrelaterat våld och förtryck
2 juni 2018

Centerkvinnorna i Värmland, Liberala kvinnor i Värmland, Moderatkvinnorna i Värmland och Kristdemokraterna bjuder gemensamt in till en dag där vi fördjupar oss inom jämställdhet, metoo och hedersrelaterat våld och förtryck.

När: Den 2 juni
Tid: Kl. 10-15.30 (fika från 9.30)
Plats: Värmland – kontakta ansvarig för mer info (plats går enbart ut till partiernas inbjudna via e-post)
För vem: För dig kvinna som man, som står på lista till kommun/region/riksdag, sitter i nämnd eller styrelse för Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna eller Kristdemokraterna.

Dagen inleds med en genomgång av jämställdhet, vad det är (och inte är) och varför det fortsatt är en viktig fråga. Metoo gjorde att jämställdhetsfrågan belystes från många håll under hösten. Det är nu viktigt att vi tar ett samlat ansvar och gemensamt på bred front sätter ner foten och tydligt visar att vi inte accepterar förlegade strukturer. Vi kommer under dagen orientera oss i metoo-rörelsen och workshopa tillsammans om vad vi kan göra i vår roll som politiker.

Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer i Sverige idag, också i Värmland, och handlar om att det finns krav på att alla i familjen måste följa vissa regler. Alla oavsett kön eller sexuell läggning kan utsättas för hedersrelaterat förtryck och våld. Vi fördjupar oss i vad hedersrelaterat våld och förtryck innebär, vilka uttryck det kan ta sig och hur vi som politiker kan arbeta för ett öppet samhälle för alla.

Välkommen till en intressant dag där vi tillsammans fördjupar och utvecklar våra kunskapen!

Anmäl dig senast den 25 maj via epost till:
Centerpartiet – Marie Persson, ckvarmland@centerpartiet.se
Liberalerna – Asal Narimani
Moderaterna – Marie Oudin, marie.oudin@moderaterna.se
Kristdemokraterna – Elisabeth Kihlström, elisabeth.kihlstrom@kristdemokraterna.se

Program

9.30 Fika med matig macka och kaffe/te

10.00 Inledning av kvinnoförbundens ordföranden

10.30 Jämställdhet – vad och varför
Marie Persson, ordförande Centerkvinnorna i Värmland

11.15 Metoo – hur går vi vidare?
Marie Persson, ordförande Centerkvinnorna i Värmland och Marie Oudin, ordförande Moderatkvinnorna i Värmland

12.00 Lunch och samtal

13.00 Hedersrelaterat våld
Asal Narimani, ordförande Liberala kvinnor i Värmland

14.15 Paus med eftermiddagsfika

14.30 Fortsättning hedersrelaterat våld och förtryck

15.00 Avslutande panelsamtal med politiska företrädare i och på väg till riksdagen för Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna

15.30 Avslutning