Centerkvinnor flyttar fram positionerna

På 1930-talet sedan cyklade Gärda Svensson runt bland Hallands landsbygdskvinnor och värvade medlemmar till Svenska Landsbygdens Kvinnoförbund (SLKF). 85 år senare var centerkvinnor från hela Sverige tillbaka i Halland för att besluta om ett gediget jämställdhetspolitiskt program och välja ny förbundsstyrelse.

Gärda Svensson var en driftig person. Med iver cyklade hon Hallands landsbygd runt och värvade på några månader 2000 medlemmar till det kvinnoförbund som samma år, 1932, beslutades skulle införas i bondeförbundet på riksnivå.

34847746_809893755871798_3563917446509232128_o
Från Värmland deltog fem centerkvinnor på stämman: Marianne Jonasson och Anita Hall, Centerkvinnorna i Karlstad, Marie Persson, Centerkvinnorna i Värmland, Anne Hellstedt Petersson och Kajsa Lander, Nyeds Centerkvinnor.

1933 hade SLKF sin första förbundsstyrelse och på stämman 8–10 juni i år fick Sofia Jarl fortsatt förtroende att leda Centerkvinnorna då hon omvaldes till ordförande på ytterligare två år. Julia Färjhage och Helena Vilhelmsson fick också de fortsatt förtroende som vice ordföranden på två år.

I det jämställdhetspolitiska program som stämman antog finns flera viktiga markörer som gör livet bättre för kvinnor och män. Centerkvinnorna pratar om tre viktiga friheter: ekonomisk, sexuell och strukturell.

– Många anställda inom vård och omsorg har jour och borde få betalt för alla schemalagda timmar. Att det inte redan är så är galet och något vi vill rätta till, säger Marie Persson, ordförande för Centerkvinnorna i Värmland.

Förutom att lön ska ges för alla schemalagda timmar vill Centerkvinnorna att föräldrar som låter bli att skydda en flicka från könsstympning ska kunna straffas, att Skolinspektionen ska kartlägga sexuella trakasserier och övergrepp i skolan, att uppmuntra till etablering av mobila spädbarnsteam för att öka stödet till nyblivna föräldrar och att ingen kvinna ska lämna BB inom 24 timmar efter förlossningen.

– Vi måste känna trygghet när vi föder barn. Jag själv kände mig helt förvirrad och tömd på energi efter att ha fött barn, och jag hade turen att få stanna kvar på BB i mer än 24 timmar och ha min sambo med mig i samma rum. Det borde gälla alla. Speciellt nyblivna föräldrar som inte har barn sedan tidigare.

Text och foto: Marie Persson
Publicerad i Värmlandsbygden 2018-06-15

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s